Ózonos fertőtlenítés

Az ózon, három oxigénatomból áll, a természetben is előforduló gáz, melyet a környezeti levegő elektromos kisülésével állít elő a berendezés: 

  • Semlegesíti a penészgombát, vírusokat, baktériumokat, atkákat, stb.
  • Semlegesíti a kellemetlen szagokat
  • Gyakorlatilag minden anyagot fertőtlenít
  • Az Ecozono kabinnal minden fertőtleníthet, ami nem mosható vagy vegytisztítóható
  • Az ózonos fertőtlenítés egy teljesen vegyszermentes, 100%-ig BIO eljárás

Az ózonos fertőtlenítés hatásai:

Az ózon rendkívül erős fertőtlenítőszer, mely a gáz halmazállapotából adódóan eljut a kabin minden pontjába, ahol semlegesíti a kellemetlen szagokat és elpusztítja a káros mikroorganizmusokat: baktériumokat, vírusokat, penészgombákat, atkákat úgy hogy közben nem károsítja a berendezési tárgyakat. Az ECONOZO ideális megoldás lehet az allergiásoknak és légzési nehézségekkel küzdőknek.

Az ózon és más fertőtlenítő szerek:

Az ózon az egyik legerősebb oxidáló és fertőtlenítő anyag, ami a vízben lévő mikroorganizmusoktól függően 600-3000-szer hatékonyabb fertőtlenítő hatású, mint a klór. Ha kapcsolatba kerül bármiféle mikroorganizmussal, mint például baktériumokkal, vírusokkal, penésszel, gombával, szagot okozó elemekkel, vagy oldott oxidálható ásványi anyagokkal, akkor egyszerűen megsemmisíti azt. Az oxidálási folyamat az ózonnal olyan eredményes, hogy a mikroorganizmusok nem tudnak immunitást felépíteni, nem úgy, mint ahogy a hagyományos vegyszerekkel előfordulhat.

 

 

Az ózon alkalmazása biztonságos:

Az ózonos fertőtlenítő eljárás rendkívüli előnye más fertőtlenítő eljárásokkal szemben, hogy nem hagy hátra egészségre káros anyagot a fertőtlenítés folyamatában – mint pl. a klór -, hanem egyszerűen rövid idő alatt magától is tiszta oxigénné (O2) bomlik.

Az ózon hatása a baktériumokra és vírusokra

Az ózon erős baktericid (baktériumölő), virocid (vírusölő) hatás hátterében a szétváló ózonból keletkező aktív oxigén oxidáló hatása áll. Az ózon megbontja a baktériumok sejthártyáját ha érintkezésbe kerül a sejtfallal.  Az érintkezéskor létrejövő robbanásszerű oxidációs reakció következtében lyuk keletkezik a sejtfalon. A baktérium kezdi elveszti alakját, miközben ózon molekulák létrehoznak további  lyukakat a  sejtfalon. A másodperc tört része alatt több ezer ózon molekula ütközik a bakteriális sejtfalba és a sejt elpusztul. A vírus mikroszkopikus biológiai organizmus, amely nem sejtes szerveződésű és csak más élőlények sejtjeiben, parazitaként képes szaporodni. Az ózonmolekulák a vírust úgy károsítják, hogy azok képtelenek lesznek további sejteket megfertőzni azaz továbbadni a fertőzést.

Az ózon hatása az poratkákra:

Az ózon gáz halmazállapotú és kétszer nehezebb mint a levegő, ezért beszivárog minden apró repedésbe, résbe tárgyba, kis járatba. Rövid idő alatt elpusztítja az ezeken a helyeken élő poratkákat azzal, hogy roncsolja a légzőszervüket. Egyedülálló hatása a vegyszerekkel szemben, hogy az ózon oxidálja az atkák ürülékét is ami leginkább felelős a porallergia tünetek kiváltásáért. Az eljárás teljesen vegyszermentes és veszélytelen az emberre.